Kampen mot Toxicitet
Onlinespel och gaming är världens största hobby som utövas av i princip alla kulturer. Tyvärr har det uppstått en kultur där splittring kommer före gemenskap och rasism före öppenhet. Det här är en av de mest akuta frågorna som plågar gaminggemenskapen, detta kallar vi i all enkelhet toxicitet. Giftighet som helt enkelt förpestar tillvaron för samtliga online, inklusive de som utövar den.
Oavsett om det handlar om flerspelarmatcher, forum eller sociala medieplattformar, frodas detta beteende och kastar en skugga över vad som borde vara en njutbar och inkluderande upplevelse för alla spelare.
Toxicitet inom onlinespel tar sig olika former, från verbala påhopp och nedsättande språk till fusk, “trolling” och “griefing”.
Var är detta beteende värst?
En av de främsta bidragarna till toxicitet är den tävlingsinriktade naturen hos många onlinespel. I hårt konkurrensutsatta matcher kan frustrationerna vara höga, vilket leder spelare att attackera lagkamrater eller motståndare, tillgripa förolämpningar och skylla på andra istället för konstruktiv kommunikation. Det här giftiga beteendet förstör inte bara spelupplevelsen utan underminerar också teamwork och samarbete, vilket är avgörande för framgång i många flerspelarspel.
Sammanfattningsvis kräver hanteringen av toxicitet inom onlinespel en samordnad ansträngning från alla intressenter. Utvecklare måste prioritera att skapa säkra och inkluderande utrymmen för spelare, medan medlemmar i gemenskapen aktivt måste utmana och avvisa giftiga attityder och beteenden.
Genom att arbeta tillsammans kan vi odla spelgemenskaper där respekt, sportsmannaanda och kamratskap råder, vilket säkerställer att alla kan njuta av spelens magi utan rädsla för toxicitet.
Statistik om toxicitet
· Sex av tio unga har utsatts för mobbning online.
· Drygt 40 procent av unga spenderar mer än 7 timmar online varje dag.
· 46 procent av alla unga är beroende av sin mobiltelefon.
· Ett av tio barn känner att internet och sociala medier har påverkat deras föräldrars förmåga att ta hand om dem.
· Var fjärde ung som mobbats online har haft självmordstankar.
· Nästan hälften av HBTQI-unga utsätts för mobbning på nätet.
· I Sverige vet inte ens hälften av alla mellanstadieelever hur de kan skydda sig mot mobbning på nätet.
Läsa mer om denna statistik här
Var jag kan vända mig
BRIS
Stöttar dig som är under 18 år med allt som bekymrar dig. Ring 116 111 dygnet runt. Du kan också smsa till samma nummer eller mejla och chatta genom att skapa ett konto på bris.se. Du behöver inte skriva vem du är och det kostar ingenting.
Tjejzonen
Sveriges största stödorganisation för dig som är 10−25 år och definierar dig som tjej. Är öppen hela veckan, måndag−söndag klockan 20.00−22.00. Tjejzonen erbjuder dessutom gratis juridisk rådgivning, mejla till info@tjejzonen.se och skriv “Tjejzonen” i ämnesraden.
Friends
Arbetar för att motverka mobbing och ger råd till ungdomar, barn, vuxna och skolpersonal. Ring 08-545 519 90 måndag−fredag klockan 9−12 eller mejla till radgivning@friends.se.